Viperești . Turism Viperești
path
Caută cazare în:
pixel
box
Viperești :
Cazare Viperești
Restaurante Viperești
Sali de conferinta Viperești
box
pixel
box
Despre Viperești :
Despre Viperești
Obiective turistice Viperești
Evenimente turistice si agrement Viperești
Poze Viperești
Harta Viperești

Paște 2025 Viperești
Crăciun 2024 Viperești
Revelion 2025 Viperești
box
pixel
box
Cazare judetul Buzău:
Cazare Balta Albă
Cazare Beceni
Cazare Berca
Cazare Bisoca
Cazare Bozioru
Cazare Brăești
Cazare Buzău
Cazare Cândești
Cazare Cănești
Cazare Chiliile
Cazare Chiojdu
Cazare Colți
Cazare Cozieni
Cazare Gura Teghii
Cazare Haleș
Cazare Lacul Mocearu
Cazare Lopătari
Cazare Măgura
Cazare Mărăcineni
Cazare Merei
Cazare Mînzălești
Cazare Nehoiu
Cazare Odăile
Cazare Pănătău
Cazare Pârscov
Cazare Pătârlagele
Cazare Pietroasele
Cazare Poșta Câlnău
Cazare Râmnicu Sărat
Cazare Săpoca
Cazare Sărata Monteoru
Cazare Sărulești
Cazare Scărișoara - Cislău
Cazare Scorțoasa
Cazare Siriu
Cazare Tisău
Cazare Unguriu
Cazare Valea Salciei
Cazare Vernești
Cazare Vintilă Voda
Cazare Viperești

box

Despre Viperești

Viperești (denumită în perioada 1964–1968 Plaiurile) este o comună în județul Buzău, Muntenia, România, ă din satele Muscel, Pălici, Rușavăț, Tronari, Ursoaia și Viperești (reședința).

Așezare
Comuna se află în vestul județului, în Subcarpații de Curbură, pe valea râului Buzău, acolo unde acest râu primește afluenții Rușavățu și Ursoaia. Este străbătută de șoseaua națională DN10 care leagă Buzăul de Brașov.

Istorie
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Viperești făcea parte din plaiul Buzău al județului Buzău și era din cătunele Viperești și Predești, cu o populație de 1620 de locuitori. În Viperești funcționau o școală și două biserici. În aceeași perioadă, pe actualul teritoriu al comunei mai era organizată tot în plaiul Buzau și comuna Rușavățu. Aceasta era compusă din satele Muscelu-Țigan, Pălici, Râpile, Rușavățu, Tega și Ursoaia, cu o populație de 2670 de locuitori. În ea funcționa o școală cu 34 de elevi la Rușavățu și 6 biserici.

În 1925, cele două comune erau incluse în plasa Pârscov a aceluiași județ. Comuna Viperești avea în componență satele Predești, Tronari și Viperești cu o populație de 2012 locuitori, iar comuna Rușavățu avea aceeași componență și 2916 locuitori.

În 1950, cele două comune au trecut în componența raionului Cislău din regiunea Buzău și apoi (după 1952) din regiunea Ploiești. În 1964, comuna a căpătat temporar denumirea de Plaiurile. În 1968, comuna Rușavățu a fost desființată și împărțită între comunele Pănătău și Viperești (care și-a recăpătat atunci această denumire), la care au trecut satele Rușavățu, Ursoaia, Pălici și Muscelu. Comuna Viperești a fost rearondată atunci județului Buzău, reînființat.

Monumente istorice
Singurul obiectiv din comuna Viperești inclus pe lista monumentelor istorice din județul Buzău ca monument istoric de interes local este situl arheologic aflat în vatra satului Ursoaia, în punctul „La Movilă”. El cuprinde o așezare din Epoca Bronzului (mileniile al III-lea–al II-lea î.e.n.) și o așezare medievală din secolele al XVI-lea–al XVIII-lea.