Prezentare generala Tirgu Ocna
Repere istorice
Localitatea Tirgu Ocna apartine generatiei oraselor feudale din Moldova, din punct de vedere cronologic incadrandu-se in subgeneratia asezarilor urbane complementare din secolele XVI-XVIII.
In evolutia localitatii se pot distinge trei stadii socio-geografice:
- de sat (1410 – 1709);
- de targ (1709 – 1774);
- de oras (1774 – pana astazi).
In anul 1894 orasului Tirgu Ocna i se atribuie statutul de statiune balneoclimaterica.
Dupa 108 ani , prin Hotararea Guvernului nr. 1122/10 octombrie 2002, Tirgu Ocna este atestata ca statiune turistica de interes national , in aceasta zona existand importante resurse turistice naturale , cum ar fi : apele minerale , salina, conditiile climaterice favorabile, frumusetea si varietatea peisajului , care impreuna cu patrimoniul cultural (monumente istorice de cult, monumente de arhitectura, monumente comemorative) constituie si va constitui si in viitor un cadru optim pentru dezvoltarea localitatii Tirgu Ocna .
STEMA ORASULUI TG. OCNA
Prin Hotararea Guvernului nr. 601/5.07.2004 s-a aprobat actuala stema a orasului Tirgu Ocna.
Stema se compune dintr-un scut rosu , incarcat cu un caprior undat de argint, intovarasit de trei brate tinand fiecare in mana cate un ciocan, totul din argint.
Semnificatia elementelor insumate:
Capriorul undat de argint sugereaza cele doua ape la confluenta carora se afla localitatea. Prin forma sa , capriorul undat simbolizeaza binecunoscutul deal Magura la poalele caruia se afla localitatea, iar spatiul pe care el il margineste la baza scutului indica intrarea in mina.
Cele trei brate sunt purtatoare ale ciocanelor de salgau, unealta specifica minelor de sare.
Coroana murala cu cele trei turnuri crenelate semnifica faptul ca localitatea are rangul de oras.
TOPONIMIA LOCALITATII
Numele localitatii provine din imensa bogatie de sare care a fost exploatata din cele mai vechi timpuri.
Situatia administrativa
Orasul Tirgu Ocna este atestat documentar de sase secole. Credinta, eroismul si harnicia locuitorilor acestui oras, situat intr-un cadru natural plin de pitoresc, au facut ca timp de mai multe secole acesta localitate sa fie una dintre cele mai importante de pe valea Trotusului.
Din punct de vedere administrativ orasul este constituit din localitatea componenta principala - Tirgu Ocna si doua localitati componente : Poieni si Valcele.
Situatia geografica
LOCALIZAREA: Orasul Tirgu Ocna, avand coordonatele geografice de 26037’ longitudine estica si 460 17’ latitudine nordica , este situat in partea central vestica a Moldovei , pe cursul mijlociu al raului Trotus la o altitudine de 263 m.
Orasul Tirgu Ocna este adapostit intr-un golf depresionar , o adevarata “ potcoava a dealurilor “ , strajuit din trei parti de prelungirile Muntilor Trotusului (masivul Nemirei in S si SV, Culmea Berzuntului in V) si dealurile subcarpatice in N (Prislopu, La Fundatura, La Stupina, Fetele Targului, Butnaru).
Se invecineaza cu: orasul Slanic-Moldova (SV) si comunele Dofteana (V), Barsanesti (N), Tg. Trotus (E), Pargaresti (S-E) si Oituz (S).
|