Solca este un oraş în judeţul Suceava, Bucovina, România. Are o populaţie de 4.456 locuitori.[1] În urma referendumului local din 2005, satul Poieni-Solca s-a desprins de oraşul Solca şi a devenit reşedinţa noii comune Poieni-Solca.
Solca este o statiune balneoclimaterica, situata in inima Bucovinei, in judetul Suceava, la o altitudine medie de 522 de metri. Localitatea Solca, atestata documentar inca din anul 1418, se afla la o distanta de aproximativ 23 de kilometri de Radauti.Localitatea se mai afla si la 32 de kilometri de orasul Gura Humorului, 48 de kilometri de resedinta judetului Suceava, si 464 de kilometri de Bucuresti. Asezarile Marginea si Arbore la nord, Cacica la sud, Botosana si Cajvana la est si Manastirea Humorului si Manastirea Sucevita la vest sunt vecinele orasului Solca.Orasul-statiune beneficiaza de un climat de adapost, foarte potrivit pentru convalescenti si anemici, ca si pentru cei ce sufera de bronsita si de catar pulmonar. Proprietatile terapeutice deosebite sunt determinate de densitatea mare a stratului de ozon atmosferic. Sub acest aspect Solca detine primul loc in Romania si pozitia secunda in Europa.
Solca, oras, renumit pentru calitatea berii ce se produce aici, fabrica fiind considerata cea mai veche din tara; biserica edificata in stilul celei de la Dragomirna in 1612-1620 (excesiv de inalta fata de latime, cu ziduri groase de 2 m si cu ferestre mici amplasate foarte sus) Manastirea Solca; ape minerale clorurbsodice.
Casa-muzeu Solca a fost deschisă publicului în 1971. Este construită în stil românesc şi datează din secolul al XVII-lea; are pridvor cu prispă, tindă şi două camere. Sunt expuse obiecte originale specifice unei locuinţe ţărăneşti, dispuse în mod firesc, autentic.
Sursa: wikipedia.org
|