Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa - capitala Daciei Romane - se ridica odinioara la poalele muntilor Retezat, in partea de sud-vest a Tãrii Hategului de astãzi. Orasul se afla la 8 km departare de trecatoarea care face legatura intre Banat si Transilvania si care purta in antichitate numele de Tapae, astazi Portile de Fier ale Transilvaniei.
Alegerea de catre imparatul Traian a locului pentru orasul care-i va purta numele n-a fost intamplatoare. Prin asezarea sa, metropola se bucura de anumite avantaje strategice si economice. Muntii Retezat la sud si Muntii Poiana Ruscai la nord constituiau bariere naturale greu de strabatut pentru eventualii atacatori.
Pasunile bogate din jur favorizau cresterea animalelor, iar padurile de foioase si de conifere din vecinatate ofereau lemnul necesar constructiilor si vanatului pentru hrana si spectacole de amfiteatru.
Arheologii au scos la lumina constructiile si amenajarile de odinioara a Ulpiei Traiana: - Amfiteatru - Schola gladiatorum - Templul zeitei Nemesis - Templul lui Liber Pater - Sanctuarul zeilor Aesculap si Hygia - Basilica de templu - Templul mare - Templul zeului Silvanus - Atelierul de sticlarie
|