Ideea infintarii unui muzeu a venit din dorinta de a pastra vie istoria localitatii, de a urmari felul cum s-a dezvoltat continu, pana in zilele noastre.
Taranul nu se inconjura de lucruri inutile, multe si sofisticate, ci de lucruri neaparat necesare, cu truda si suferinta, innobilate prin bunul gust si dorinta de frumos. Fiecare obiect, oricat de mic si neinsemnat ar parea la prima vedere, are propria poveste, iar cand il privim, ne dam seama ca el este viu si incerca sa ne povesteasca lucruri si intamplari la care a fost partas.
In camera destinata spatiului de odihna se afla patul, dar si strativile la care, pana tarziu in noapte, la lumina opaitului gospodina tesea haine pentru sot si copii. Patul din colt asigura intimitatea cuplului, dar si caldura, simbolizata prin numeroasele obiecte tesute folosite ca asternut.
Interiorul locuintei uimeste prin bogatia tesuturilor viu colorate care acopera peretii, laitile, paturile si mesele, toate realizate in gospodarie.
Asezarea armonioasa si calda creeaza o atmosfera de confort in ciuda spatiului restrans si a simplitatii mobilierului.
Camera de oaspeti este camera dotata cu pat special, cu laita si masa, o camera cu icoane, batiste cusute, blide inflorate si prosoape traditionale. Aici se afla lada cu zestre, plina de costume si obiecte de podoaba.
In forma cea mai simpla, mobierul construit din laite asezate in jurul camerei pe calaburi din lemn si acoperite cu toale tesute, este destinat exclusiv vizitatorilor.
In consecinta nu ne ramane decat sa va facem si dumneavoastra o invitatie pe aceste locuri mirifice din Bucovina si va garantam ca veti trai momente unice care va vor aminti de inaitasii nostri. |