Transfagarasanul (de la prefixul trans- + Fagaras) sau DN7C este unul din cele mai spectaculoase drumuri din Romania. Drumul leaga regiunea istorica a Transilvaniei de Muntenia. Drumul a fost construit sa treaca peste Muntii Fagaras, cel mai inalt lant muntos din muntii Romaniei, care face parte din Carpatii Meridionali.
Drumul porneste de langa Pitesti, din comuna Bascov, ducand la Curtea de Arges. Dincolo de Curtea de Arges, la Arefu, incepe portiunea inaugurata la 20 septembrie 1974, care trece merge pana la Cartisoara, Sibiu, si care urca pana la altitudinea de 2.030 m; drumul in trepte foloseste serpentine pentru a urca fiind o provocare pentru orice autovehicul; din cauza serpentinelor si drumului in rampa viteza de rulare este de 40 km/h. Drumul este inchis de la sfarsitul lunii octombrie pana in luna iunie din cauza zapezii care acopera drumul.
Acest drum are mai multe tunele si viaducte decat oricare alt drum din Romania; in apropiere de cel mai inalt punct al ascensiunii, la Balea Lac drumul trece prin cel mai lung tunel din Romania (aproape 1.000 m).
Lacul Balea este un lac glaciar (format in circ glaciar) situat la o altitudine de 2.040m, in Munţii Fagaras, Judetul Sibiu. Dimensiunile lacului sunt: 360 m în lungime, suprafata de 46508 mp si adancimea de 11,35 m. In anul 1932 lacul Balea si o suprafata de circa 180 de hectare in jurul lacului au fost declarate rezervatie stiintifica. La Lacul Balea se poate ajunge in timpul verii cu masina, pe Transfagarasan, iar in restul timpului cu telecabina, de la cabana "Balea Cascada". In Muntii Fagaras se mai afla si lacurile Capra, Podragu mic, Podragu mare, Avrig, Urlea, etc. In anul 2006 a fost construit in apropierea lacului Balea primul hotel de gheata din Europa de Est.
|