Regiunea a fost locuită din cele mai vechi timpuri datorită unui mediu natural favorabil, care a contribuit la dezvoltarea unei civilizaţii prospere. Descoperiri arheologice de o inestimabilă valoare redau imaginea completă a unei populaţii cu un ridicat standard de viaţă şi cu un rafinament artistic excepţional, care a dat naştere, cu milenii în urmă Culturii Cucuteni. Complexul Muzeal Judeţean, deţinător al unor exponate de mare valoare, oferă vizitatorilor posibilitatea de a admira splendidele opere plastice, precum Hora de la Frumuşica, Soborul Zeiţelor, şi Gânditorul de la Târpeşti. Din perioada geto-dacică datează şi cetatea de la Bâtca-Doamnei.
În secolul al XV-lea, Ştefan cel Mare construieşte Curtea Domnească( cetatea, Catedrala Sf. Ioan cu celebra clopotniţă, devenită în timp Turnul lui Ştefan) actualul centru istoric al oraşului. Datorită poziţiei sale, pe traseul unor importante rute comerciale, oraşul a cunoscut o dezvoltare continuă.
În perioada modernă, Piatra-Neamţ ajunge cel mai important centru urban din ţinutul Neamţului, devenind oraş reşedinţă al judeţului. Industria, serviciile bancare şi lucrările publice au cunoscut o puternică dezvoltare, concomitent cu înflorirea vieţii culturale.
Astăzi, municipiul Piatra Neamţ se remarcă prin arhitectura modernă a clădirilor sale, armonios integrată într-un peisaj natural de o deosbită frumuseţe.
|