Primele marturii ale existentei oamenilor pe aceste meleaguri dateaza din perioada Oranduirii Comunei Primitive, fapt dovedit de descoperirile din pestera din dealul Straja-Lupeni, unde s-au gasit obiecte vechi de ceramica.
Lupeniul s-a format in urma unor migrari intense ale populatiei venite de pe Valea Streiului, Tara Hategului, pentru bogatele pasuni si fanete care se gaseau in zona. Locuitorii din satul Valea Lupului sunt aceia despre care se crede ca au intemeiat localitatea Lupeni.
Localitatea Lupeni este situata intr-un cadru deosebit de pitoresc, cu varful Straja, Mutu si Negri spre sud si ramificatiile masivului Retezat spre nord: Zanoaga, Dupa Piatra, Oboroca, Scorusu, Dealu Mare. Culmea Dupa Piatra dispune de o poiana cu narcise, precum si de o zona stancoasa propice practicarii alpinismului sportiv.
In Muntii Valcan exista rezervatii de castani comestibili. Aceste zone, ca si padurile de protectie invecinate, nu sunt exploatabile si sunt supuse regimului de ocrotire adecvat de statutul de rezervatie stiintifica. Padurea seculara de fag (190 de ani) de pe platoul Gornovita este, de asemenea, rezervatie stiintifica de seminte; O mentiune speciala pentru ocrotirea naturii o merita Scocul Jiului de Vest, culmea Oslea si rama calcaroasa din sud, unde se dezvolta, alaturi de alte plante, floarea de colt si ghintura, care sunt plante rare, ocrotite de lege.
|