Orasul Fieni este situat în zona subcarpaticã, în interfluviul dintre râurile Ialomița si Ialomicioara. Situat in partea de nord a județului Dâmbovița, se aflã la 10 km de comuna Moroieni. Coordonatele geografice 25°25΄16¨ longitudine estica si 45°07΄39¨ latitudine nordica, îl plaseazã, aproximativ, în partea central-sudicã a țãrii, iar 460 metri, cota medie deasupra nivelului mãrii, îl situeazã la o altitudine medie a asezãrilor țãrii noastre.
Este direct legat de municipiul Târgoviste si de Bucuresti, printr-o cale feratã directã: Bucuresti-Titu-Târgoviste-Pietrosița, distanța Bucuresti-Fieni fiind de 107 km, iar Târgoviste-Fieni de 25 km si prin soseaua naționala nr. 71 Bucuresti-Bâldana-Rãcari-Târgoviste-Fieni-Sinaia (distanța Bucuresti-Fieni fiind de 115 km iar Târgoviste-Fieni de 25 km).
Suprafața lui totalã, incluzând satele Berivoiesti si Costesti este de 1831 ha.
La nord se mãrgineste cu comuna Buciumeni si cu satul Dealu Mare (fosta asezare medievalã Țâța, din comuna Buciumeni), legãtura fãcându-se pe Valea Ialomiței, pe malul drept, unde se afla si drumul național 71. De asemenea cu comuna Runcu, satul Bãdeni, accesul fãcându-se pe soseaua comunalã Fieni – Runcu, care urmeazã cursul Ialomicioarei si se continuã pe drumul forestier, cu punct terminus Leaota, masiv ce aparține munților Bucegi.
La sud, se învecineazã cu orasul Pucioasa, principala stațiune balneoclimatericã, legatura facându-se prin drumul național 71 si prin calea feratã, iar cu Vulcana Bãi fãrã acces de legaturã directã.
La est cu comuna Dâmbovița si cu orasul Pucioasa (satele Bela, Miculesti, Diaconesti, Șerbãneasa), iar la vest cu Vulcana Bai si Bãrbulețu, legate prin drumuri.
Sursa: wikipedia.org |