Drăgașani. Turism Drăgașani
path
Caută cazare în:
pixel
box
Drăgașani:
Cazare Drăgașani
Restaurante Drăgașani
Sali de conferinta Drăgașani
box
pixel
box
Despre Drăgașani:
Despre Drăgașani
Obiective turistice Drăgașani
Evenimente turistice si agrement Drăgașani
Poze Drăgașani
Harta Drăgașani

Paște 2025 Drăgașani
Crăciun 2024 Drăgașani
Revelion 2025 Drăgașani
box
pixel
box
Cazare judetul Vâlcea:
Cazare Băbeni
Cazare Băile Govora
Cazare Băile Olănești
Cazare Berislăvești
Cazare Brezoi
Cazare Budești
Cazare Bujoreni
Cazare Bunești
Cazare Căciulata
Cazare Câineni
Cazare Călimănești
Cazare Copăceni
Cazare Costești
Cazare Dăești
Cazare Drăgașani
Cazare Giulești
Cazare Golești de Vâlcea
Cazare Horezu
Cazare Jiblea Veche
Cazare Măciuca
Cazare Malaia
Cazare Măldărești
Cazare Mihăești
Cazare Milcoiu
Cazare Muereasca
Cazare Nicolae Bălcescu
Cazare Ocnele Mari
Cazare Ocnița
Cazare Păușești-Măglași
Cazare Perișani
Cazare Râmnicu Vâlcea
Cazare Râureni
Cazare Sălătrucel
Cazare Seaca
Cazare Slătioara
Cazare Stoenești de Valcea
Cazare Tătărani de Valcea
Cazare Tetoiu
Cazare Tuțulești
Cazare Vaideeni
Cazare Valea Mare
Cazare Voineasa

box

Despre Dragasani

Municipiul Dragasani este situat la limita de sud a judetului Valcea, pe terasele de pe partea a raului Olt si cuprinde urmatoarele  localitati componente : Dragasani, Zlatarei, Zarneni si Valea Caselor.

Cea dintai atestare a localitatii apare in actul oficial din 7 iunie 1535, prin care domnul Vlad Voievod da jupanului Fartat Parcalabul o mosie in Dragasani, desi viata pe teritoriul actual al orasului a cunoscut o organizare inca din paleolitic si neolitic.

De Dragasani ca targ, se poate vorbi ca exitand, la finele secolului al XVIII-lea. Von Bauer, inregistrand in 1772 in memoriile sale localitatea ca un centru evoluat in care veneau sau poposeau temporar marii boieri, aminitind de o casa episcopala, o curte boiereasca, o biserica, vii, un targ si o trecere peste Olt. Duhul revolutiei de la 1821 a cuprins intreaga Oltenie, in zona Dragasanilor, pandurii lui Tudor alaturi de eteristi opunand rezistenta trupelor otomane.

Modestul oras Dragasani, a fost implicat in revolutia de la 1848 si in rascoala de la 1907. La evenimentele din august 1944 a fost implicata  si scoala de Subofiteri Jandarmi Dragasani.

Pana in anul 1968, Dragasaniul a fost resedinta raionului Dragasani, din regiunea Arges, dupa reorganizarea teritoriala facand parte din judetul Valcea.

 Anul 1995 are o semnificatie aparte, intrucat  la implinirea a 460 de ani de la atestare prin documente oficiale a localitatii, s-a dobandit statutul de municipiu.

Vorbind despre vechimea viilor si faima vinurilor de Dragasani, acesta nu odata a stat pe masa celor mai luminoase figuri ale trecutului, nobilimea daca, generalii ostirilor romane, Mircea cel Batran, Mihai Viteazul, celor mai temuti haiducii si pandurilor lui Tudor.

In lista monumentelor de cultura de pe teritoriul Romaniei sunt mentionate: Biserica Targul Dragasani, actualmente catredrala din localitate, Biserica Sf.Ilie, Biserica Adormirea Maicii Domnului- Capul Dealului, Biserica Sf.Nicolae – Girdesti, ruinele castrului roman Russidava sau cetatea Domnului de Roua - Momotesti. Biblioteca publica a luat fiinta in anul 1840.Casa de Cultura functioneaza in actualul local din anul 1952, continuand activitatea culturala inceputa de Liga culturala infiintata in anul 1991 si a caminului cultural Vasile Roaita.

Muzeul Viei si Vinului s-a amenajat in anul 1974, organizarea colectiei muzeistice f iind inceputa din anul 1952 de preot D.Balasa si Alexandru Lita.