Chiojdu. Turism Chiojdu
path
Caută cazare în:
pixel
box
Chiojdu:
Cazare Chiojdu
Restaurante Chiojdu
Sali de conferinta Chiojdu
box
pixel
box
Despre Chiojdu:
Despre Chiojdu
Obiective turistice Chiojdu
Evenimente turistice si agrement Chiojdu
Poze Chiojdu
Harta Chiojdu

Paște 2025 Chiojdu
Crăciun 2024 Chiojdu
Revelion 2025 Chiojdu
box
pixel
box
Cazare judetul Buzău:
Cazare Balta Albă
Cazare Beceni
Cazare Berca
Cazare Bisoca
Cazare Bozioru
Cazare Brăești
Cazare Buzău
Cazare Cândești
Cazare Cănești
Cazare Chiliile
Cazare Chiojdu
Cazare Colți
Cazare Cozieni
Cazare Gura Teghii
Cazare Haleș
Cazare Lacul Mocearu
Cazare Lopătari
Cazare Măgura
Cazare Mărăcineni
Cazare Merei
Cazare Mînzălești
Cazare Nehoiu
Cazare Odăile
Cazare Pănătău
Cazare Pârscov
Cazare Pătârlagele
Cazare Pietroasele
Cazare Poșta Câlnău
Cazare Râmnicu Sărat
Cazare Săpoca
Cazare Sărata Monteoru
Cazare Sărulești
Cazare Scărișoara - Cislău
Cazare Scorțoasa
Cazare Siriu
Cazare Tisău
Cazare Unguriu
Cazare Valea Salciei
Cazare Vernești
Cazare Vintilă Voda
Cazare Viperești

box

Despre Chiojdu

Comuna Chiojdu este situata la limita de nord-vest a judetului Buzau. Astfel plasata, limitele comunei sunt si limite ale judetului. Judetele cu care se invecineaza sunt: Brasov, Covasna si Prahova.

   Comuna Chiojdu se compune din sase sate, respectiv: Basca Chiojdului, Plescioara, Poenitele, Catiasu si Lera, dispersate pe o raza de cca 8 km fata de satul de resedinta – Chiojdu.

   Accesul in comuna Chiojdu se face pe drumul judetean DJ 102L (prin Lera) care vine dinspre Bascenii de Sus si se continua spre Starchiojd. Din acest drum, chiar la intrarea in satul Chiojdu, incepe drumul judetean DJ 103P care strabate satul Chiojdu, continua prin satul Basca Chiojdului si ajunge prin Preseaca in localitatea Nehoiu.

 Chiojdu, vechi sat mosnenesc, dateaza de la inceputul tarii Romanesti din vremea cand Mihail Voievod, fiul lui Mircea cel Batran, in anul 1418 da mosnenilor din Starchiojd <ca sa le hie mosie Chiojdul>. La jumatatea secolului XV, cand hrisovul mai sus pomenit dadea acel drept de proprietate asupra Chiojdului, cu tot ceea ce Dumnezeu crease in acele locuri, actuala localitate Chiojdu, afla atunci in plina istorie medievala romaneasca, se constituia deja intr-un bastion al civilizatiei muntene, cu specificul inconfundabil dar si permisibil (la influente din afara), al zonei Subcarpatilor de curbura. Istoria locala, bogata in fapte si dovezi materiale, in care am amintit doar unul cu titlul de preambul, este completata pana la concurenta, de traditia locala orala (legende) si acestea la fel de inaintate in timp, ca si vestigiile scoase la lumina zilei de cautatorii trecuturilor.

    Toponimia localitatii este studiata si in „Monografia judetului Buzau”, acolo unde se sustine faptul ca, mai curand numele satului ar proveni din termenul unguresc „Kovesd” - piatra, care in romaneste a dat numele de kiojd, transformat in timp in Chiojdu. 

Sursa: www.chiojdu.ro