Cheia. Turism Cheia
path
Caută cazare în:
pixel
box
Cheia:
Cazare Cheia
Restaurante Cheia
Sali de conferinta Cheia
box
pixel
box
Despre Cheia:
Despre Cheia
Obiective turistice Cheia
Evenimente turistice si agrement Cheia
Poze Cheia
Harta Cheia

Paște 2025 Cheia
Crăciun 2024 Cheia
Revelion 2025 Cheia
box
pixel
box
Cazare judetul Prahova:
Cazare Adunați
Cazare Aluniș
Cazare Azuga
Cazare Băicoi
Cazare Bănești
Cazare Bãrcãnești
Cazare Bertea
Cazare Blejoi
Cazare Boldești-Scăeni
Cazare Brazi
Cazare Breaza
Cazare Brebu
Cazare Bucov
Cazare Bușteni
Cazare Câmpina
Cazare Cerașu
Cazare Cheia
Cazare Comarnic
Cazare Cornu
Cazare Coțofenești
Cazare Drajna
Cazare Dumbrăvești
Cazare Filipeștii de Târg
Cazare Gura Vadului
Cazare Izvoarele
Cazare Jugureni
Cazare Măgureni
Cazare Mehedința
Cazare Păcureți
Cazare Păulești
Cazare Ploiești
Cazare Poiana Câmpina
Cazare Poiana Țapului
Cazare Provița de Sus
Cazare Schiulești
Cazare Scorțeni
Cazare Secăria
Cazare Seciu
Cazare Sinaia
Cazare Slănic Prahova
Cazare Șoimari
Cazare Șotrile
Cazare Ștefești
Cazare Surani
Cazare Talea
Cazare Tătărani
Cazare Telega
Cazare Urlați
Cazare Valea Călugărească
Cazare Valea Doftanei
Cazare Vălenii de Munte
Cazare Vărbilău
Cazare Zahanaua

box

Despre Cheia




Situata la 60 de Km. de Ploiesti si 48 Km. de Brasov, statiunea montana Cheia este o adevarata oaza de liniste si de verdeata.

Statiunea Cheia ocupa o pozitie pitoreasca la poalele Masivului Ciucas intr-o mica depresiune strajuita de culmea Zaganului, ca si de muntii Balaban si Babes. Spre ea converg piraiele Timpa si Cheita care constituie obirsiile riului Teleajen.
   
Padurile de brad si fag de pe inaltimile din jurul statiunii Cheia asigura un aer puternic ozonat, care are un aer specific de depresiune intramontana. Climat subalpin cu veri racoroase, peisajul de vis.

Situata la o altitudine de 875 m intr-o depresiune la poalele masivului Ciucas, statiunea Cheia ofera peisaje montane frumoase si trasee pentru iubitorii de drumetii:

Trasee din Cheia spre:

1. Crucea Rosie + Banda Albastra


Ambele au acelasi punct de plecare din DN 1A, la cca. 500 m dupa ANTENEµ, pe dreapta, in primul intrand din sosea, de unde pleaca doua drumuri  forestiere opuse.

Se merge pe cel spre stanga (am amplasat noi un indicator) cca. 800 m, de unde se intra perpendicular, la dreapta, ascendent (gasiti un alt indicator plantat de noi) pe poteca marcata ce urca lent prin padure pe Culmea Buzoianu Ambele marcaje sunt amplasate pe copaci. Dupa cca. 1 ora de mers cele doua marcaje se despart astfel:

1.1.      CRUCEA ROSIE

la stanga, pe culme in drum ascendent pana la varful ZAGANU (1817 m), inca cca. 2 ore de mers.

De aici va puteti intoarce pe acelasi traseu, sau daca aveti o buna conditie fizica si sunteti echipati corespunzator, puteti continua traseul pe acelasi marcaj, prin La Lanturiµ, prin Vf. GROPSOARELE (1883 m) si mai departe conform hartii postate pe site-ul nostru.

Mentionam ca este un traseu cu dificultate mai ridicata (drum de creasta), interzis iarna, dar privelistile oferite spre ambii versanti ai muntelui merita efortul depus.

1.2 BANDA ALBASTRA

inainte, in panta descendenta pana la Valea SIPOTELOR, urcare lenta pana pe Culmea CAZATURII si iar coborare spre POIANA STANEI cca. 2 ore de mers.

Din POIANA STANEI aveti mai multe optiuni:

Drumul in sens invers cca. 2,5 ore 3 ore pana la DN 1A (punctual de plecare) in CHEIA.POIANA STANEI spre CHEIA, pe drumul forestier cca. 4 5 ore de mers.BANDA ALBASTRA POIANA STANEI VALEA STANEI CHEILE STANEI drum ascendent cca. 4 5 ore mers. De aici puteti iarasi alege intre cateva variante, functie de conditia fizica si echipamentul specific VEZI HARTAPOIANA STANEI TABLA BUTII CIMITIRUL EROILOR


N.B. Pentru toate traseele cu plecare din VALEA STANEI se poate opta pentru o combinatie cu AUTO (robust, cu garda sus) pana in POIANA STANEI si plecarii de aici pe traseele de mai sus, cu intoarcere in CHEIA.

2. CERC ALBASTRU

VALEA TAMPA CABANA MUNTELE ROSU (1260 m)

timp de mers 1,5 2 ore

Intrarea pe traseu se face din DN 1A, la cca. 1,2 km dupa Anteneµ, pe dreapta se intra pe un drum forestier in foarte lejera panta ascendenta, prin Valea Tampei, partial impadurita, cu peisaje in care alterneaza lunca paraului cu pajisti blajine si versanti impaduriti cu brad sau/si fag. Dupa cca. 30 40 min. de mers se deschide o poiana imensa din care, in dreapta, pe fundal, pur si simplu µizbucnescµ crestele semete ale Zaganului si Gropsoarelor.

De aici, dupa iesirea din poiana, drumul se ingusteaza si dupa izvorul cu apa cristalina pe care il gasiti in dreapta, la radacina fagilor, traseul marcat o ia spre stanga in panta usor accentuate. (Daca alegeti sa mergeti inainte drum nemarcat intrati pe Valea Gropsoarelor (afluent al Tampei) pe unde ajungeti in cca. 1,5 ore pe Saua Gropsoarelor la 1853 m, de unde aveti mai multe variante VEZI HARTA)

Revenind la traseul spre cabana Muntele Rosu ( cerc albastru), drumul incepe urcarea mai accentuate prin padure, pana la vasta pasune alpina Muntele Rosu unde gasiti si cabana cu acelasi nume, inca o cabana si sediul SALVAMONT.


3. TRIUNGHI ROSU


CABANA MUNTELE ROSU SAUA GROPSOARELE

Timp de mers: - 2,5 3 ore

Traseul incepe chiar de langa cabana si urca in panta puternic ascendenta pe tot traseul pana la cca. 1850 m altitudine. Peisajele oferite spre CHEIA, Vf. Ciucas, cabana Ciucas si Stancariile Zaganului si Gropsoarele merita cu prisosinta efortul depus.

Odata ajunsi in saua Gropsoarelor puteti face drumul retur sau puteti continua pe alte trasee vezi HARTA.


4. BANDA GALBENA


CABANA MUNTELE ROSU CABANA CIUCAS 1580 m

Timp de mers 2,5 3 ore


Traseul este bine marcat, intra pe langa Cabana Muntele Rosu, face la stanga prin padure, cu alternante ascendente si descendente, pana in Valea Berii, la Izvorul lui Ioane (se spune ca e izvorul Teleajenului) cale de cca. 1,5 ore. De aici traseul continua ascendent, pe drum forestier, pana la cabana CIUCAS.
De aici aveti din nou mai multe optiuni (vezi HARTA) sau va intoarceti prin Valea BERII, pana la DN 1A, la fabrica de apa pe marcaj CRUCE ALBASTRA.
Mentionam ca aveti inclusiv posibilitatea sa apelati la mijlocul de transport pus la dispozitie de cabanierii de la CIUCAS pentru a va duce pana la Fabrica de Apa, pana la DN 1A.


5. BANDA ALBASTRA

HOTEL ZAGANU CHEILE CHEITEI DN 1A

Timp de mers: 1,5 2 ore


Se intra pe traseu din lateralul Hotelului ZAGANU trecand pe podet, peste parau, imediat la dreapta. Se merge prin Valea CHEITEI cca. 30 min. pe drum forestier. De aici traseul urca prin cheile CHEITEI pe poteca puternic ascendenta, cu grad ridicat de dificultate (echipamentul specific montan obligatoriu), pana la DN 1A.

La intoarcere, din dreptul Hotelului Zaganu puteti continua cu o plimbare relaxanta si usoara pe drumul forestier, prin padure, care va scoate pana la podul de peste Teleajen, prin proximitatea campingului Mos Martinµ.



Obiective turistice in vecinatate

- Expozitia Flori de Mina din Cheia
- Salina Slanic Prahova
- Manastirile Cheia, Suzana si Zamfira
- Brasov - centrul istoric si Biserica Neagra
- Valenii de Munte - casa memoriala Nicolae Iorga