Baia de Fier. Turism Baia de Fier
path
Caută cazare în:
pixel
box
Baia de Fier:
Cazare Baia de Fier
Restaurante Baia de Fier
Sali de conferinta Baia de Fier
box
pixel
box
Despre Baia de Fier:
Despre Baia de Fier
Obiective turistice Baia de Fier
Evenimente turistice si agrement Baia de Fier
Poze Baia de Fier
Harta Baia de Fier

Paște 2025 Baia de Fier
Crăciun 2024 Baia de Fier
Revelion 2025 Baia de Fier
box
pixel
box
Cazare judetul Gorj:
Cazare Arcani
Cazare Baia de Fier
Cazare Bumbești Jiu
Cazare Bumbești-Pițic
Cazare Câlnic
Cazare Cătunele
Cazare Cerna Sat
Cazare Crasna
Cazare Dănești
Cazare Drăguțești
Cazare Godinești
Cazare Hurezani
Cazare Mușetești
Cazare Novaci
Cazare Padeș
Cazare Peștera Muierilor
Cazare Peștișani
Cazare Polovragi
Cazare Rânca
Cazare Runcu
Cazare Sănătești
Cazare Schela
Cazare Scoarța
Cazare Stănești
Cazare Târgu Jiu
Cazare Țicleni
Cazare Tismana
Cazare Turcinești

box

Despre Baia de Fier

Baia de Fier este un sat, reşedinta a comunei omonime din judetul Gorj, Oltenia, Romania. Comuna este intinsa pe albia raului Galbenul, fiind marginita in partea de est de raul Oltet. Grafitul este exploatat din singura mina de grafit de pe teritoriul Romaniei.

                                                                                             
Sursa: www.wikipedia.org

Denumirea comunei provine de la exploatare primitiva a minereului de fier, care era purificat cu ajutorul apei ce era dirijata in gropi mari sapate in pamant şi in care se punea minereul de fier. Pe teritoriul acestei au fost decoperit morminte ale soldatilor romani ce pazeau drumul construit de romani la poalele muntilor Parang, şi care ajungea la Castrul Roman zidit din Targu-Jiu.


Existenta istorica a localitatii este atestata intr-un document care dateaza din 8 ianuarie 1480 si este emis de voievodul Basarab cel Tanar, domnitor al Munteniei.
Pestera Muierii, atractia principala a zonei, este cunoscuta sub acest nume inca din feudalism, datorita faptului ca era folosita ca ascunzatoare pentru femei, batrani si copii in timp ce barbatii mergeau sa lupte pentru apararea pamanturilor stramosesti.

Multi localnici, parca desprinsi din fresce istorice, poarta si azi portul popular al zonei, dominat de culorile alb si negru. De asemenea pe aceste plaiuri se pastreaza in forme traditionale vechea ocupatie a pastoritului, dar si exploatarea lemnului, pomicultura si mineritul.


In timp, comuna a cunoscut o dezvoltare accentuata, mai ales la nivelul intaririi infrastructurii. Astfel comuna beneficiaza pe toata intinderea ei de acces la reteaua de electricitate, la reteaua de telefonie fixa si televiziune prin cablu. De asemenea in proportie de 80% s-a rezolvat accesul la conducta cu apa potabila, iar drumurile comunale sunt asfaltate in proportie de  25%.

De altfel administratia locala face demersuri pentru imbunatatirea conditiilor din comuna. In anul 2006 se vor derula mai multe investitii care vizeaza infrastructura locala: modernizarea drumului forestier si modernizarea a doua drumuri comunale.