Comuna Agapia are o asezare fizico-geografica aparte, cu sate inchegate, cu oameni harnici si dornici de a-si construi gospodarii din ce in ce mai frumoase si mai moderne, cu doua lacasuri manastiresti care s-au dezvoltat incepand cu secolul al XIV-lea. Comuna este asezata in partea de Nord a judetului, aspectul reliefului comunei este unul montan la Vest si o unitate depresionara la Est, iar relieful de acumulare este reprezentat in lungul paraielor Agapia, Tinoasa si Valea Seaca, iar relieful de lunca este reprezentat pe Valea paraului Agapia, prelungidu-se pana la confluenta paraului Netezi cu Agapia. Dupa harta solurilor se poate aprecia ca peste 50% din suprafata comunei, apartine zonei montane, iar restul teritoriului facand parte din provincia carpato-moldova.
Principala bogatie a comunei o constituie fondul forestier pe o suprafata de 3462 ha, circa 52% din suprafata comunei; suprafata agricola este de 2402 ha reprezintand 40,9%, din care intravilan 837 ha.
Comuna este strabatuta de DN15C Piatra Neamt - Targu Neamt, precum si de drumurile judetene DJ 155D (pana la Manastirea Agapia) si DJ 155E (spre Manastirea Varatec).
Comuna Agapia se afla la intersectia paralelei de 47010' lat. N cu meridianul de 26017' long. E.
Conform datelor recensamantului din 18-27 martie 2002, populatia stabila a comunei Agapia numara 4.542 locuitori.
Satele care intra in componenta comunei sunt Filioara, Sacalusesti si Varatec.
Sursa: www.neamt.ro
|