Comuna Adunați este situata in partea de nord-vest a judetului Prahova, la limita dintre acesta si judetul Dambovita, fiind alcatuita din trei sate: Adunati, Ocina de Jos si Ocina de Sus. Amplasata pe drumul judetean DJ 710, care asigura legatura cu orasul Breaza si DJ 100E, catre localitatea Provita de Sus, este situata la o distanta de 54 km de municipiul Ploiesti, la 18 km de municipiul Campina si 8 km de orasul Breaza.
Asezata in regiunea dealurilor subcarpatice inalte, comuna Adunati are urmatoarele vecinatati: -Est-orasul Breaza pe traseul varfurilor Corneanca-Borungoci-Mosului-Banului-Stalpului. -Vest-comunele Valea Bradului-Bezdead si Visinesti (judetul Dambovita) prin culmile Magura-Costisata-Vf.Voinii-Vf Carna-Vf. Sultanului.
-Nord-comuna Talea pe traseul Vf. Stalpului-Fieneasca-Vf. Magurii. -Sud-comuna Provita de Sus pe traseul Vf. Sultanului-Valea Pietrei-Corneanca.
Cu o suprafata de aproximativ 2270 ha comuna Adunati este destul de insemnata, fiind o localitate rasfirata, asezarile omenesti intinzandu-se de-a lungul paraului din localitate, de-a lungul drumului judetean 710 care strabate intreaga localitate si pe culmile dealurilor invecinate.
Obiective turisice
Dispunand de un cadru natural deosebit comuna Adunati ofera vizitatorilor conditii prielnice pentru petrecerea vacantelor, zona turistica Borungoci si rezervatia natural-peisagistica ``Costisata`` fiind cautate de amatorii de aer curat. intinsele pasuni colorate floral in cele mai variate chipuri, impunatatea dealurilor ce strajuiesc comuna invesmantate in paduri de foioase si brad, livezile de prun si mar, poienile desprinse din basm ademenesc ochiul trecatorului amortindu-l in acest pitoresc taram.
Principalele obiective turistice ale comunei Adunati sunt: -Biserica cu hramul ``Adormirea Maicii Domnului``, a carei piatra de temelie a fost pusa in 1881. -Monumentul eroilor cazuti in razboaiele de la 1877-1878 si 1916-1918 construit in anul 1925 in centrul comunei. -Rezervatia naturala hidrologica ``Valceaua Pietrei``. -Rezervatia natural-peisagistica ``Costisata``. -Malul Buzei-o rapa de aproape 150 m adancime.
Agrement
-Excursii pe dealuri (Vf. Magura 911 m, Vf. Stalpului 812 m, Vf. Sultanului 848 m, Vf. Seciului, Vf. Carna, Vf. Starmini, Vf. Borungoci), vai sau pasuni (Fieneasca, Iuda Magurii, Vf Voinii, Vf. Fasiei, Corneanca), etc. -Traseul de biciclete Breaza-Talea-Vf. Stalpului-Adunati-Breaza. -Organizarea de concursuri de orientare turistica sau drumetii prin padurile de brad si stejar canadian, fag si anin negru. -Vizitarea speciilor de arbori-monumente ale naturii de pe teritoriul comunei (Nucii de la Casa Padurii, salcii, etc.). -Activitati sportive pe stadionul din localitate. |